Najpierw dowiedzmy się, czym są blendery i do czego są na ogół zdolne. Blender to urządzenie kuchenne z poziomym obrotowym nożem do siekania żywności. Najstarsze modele umiały tylko mieszać i wyglądały jak coś w rodzaju misy z dzbanem na stojaku ze „śmigłem” w środku. Teraz noże są ostrzejsze, moc wyższa. Ze względu na swój kształt zewnętrzny blendery dzielą się na trzy typy: blendery kielichowe oraz ręczne.

Stacjonarny blender

Nazwa sugeruje, że nie będziesz w stanie go przenieść. Jest zainstalowany na blacie i nie wymaga twojej aktywnej interwencji: po prostu umieść jedzenie, włącz i czekaj na efekty. Anatomia stacjonarnego shakera jest prosta: jest tam podstawa z silnikiem i przyciskami sterującymi, a także dzbanek, który jest zainstalowany na górze. Na samym dole znajduje się nóż w kształcie krzyża, który podczas ubijania lekko unosi i rozłupuje masę. Zalety:

• nie ma potrzeby ciągłego trzymania go w dłoniach;

• możliwość przygotowania dużych porcji;

• łatwe czyszczenie: wystarczy wlać ciepłą wodę do misy i wcisnąć przycisk (funkcja samoczyszczenia);

• nie pozostawia rozprysków i zabrudzeń na powierzchni roboczej

• miska zamykana jest pokrywką.

Niedogodności:

• dość duże rozmiary;

• nie wolno siekać niewielkiej ilości składników: stały pokarm wbija się pod nóż i blokuje, podczas gdy płynny jest rozpryskiwany na ścianach.

Co można przygotować:

• wszystkie receptury

• „płynne”; koktajle i musy;

• przeciery warzywne, owocowe i jagodowe.

Model stacjonarny jest wskazany dla sportowców, zwolenników zdrowego stylu życia i po prostu miłośników koktajli.

Rozdrabniacz i blender ręczny

Te dwa często chodzą parami - są całe zestawy z nogą zanurzeniową, różnymi rozmiarami misek do mielenia. Blender ręczny to podłużne urządzenie ręczne z silnikiem w środku i obrotowym nożem u dołu. Do zestawu często dołączany jest plastikowy dzbanek, ale można pracować w dowolnym pojemniku (rondelku, misce lub głębokim talerzu). Oznacza to, że urządzenie jest mobilne i łatwe w obsłudze za pomocą przycisków na uchwycie. W rezultacie bardzo wygodnie jest samodzielnie kontrolować konsystencję przyszłego sosu lub puree. Noga zanurzeniowa wykonana jest z metalu i tworzywa sztucznego.

Zalety:

• zwartość: można go łatwo ukryć w szafce, a niektóre modele mają uchwyt ścienny;

• szeroka funkcjonalność dzięki dodatkowym mocowaniom;

• umiejętność przygotowania małych porcji;

• niezależna regulacja siły nacisku w celu „rozbicia” przecieru.

Wady modelu:

• konieczność trzymania się w rękach podczas pracy;

• duże szanse na pobrudzenie ścian.

Co może przygotować:

• pasztety;

• jednorodne puree zupy;

• domowe sosy (np. majonez).

Blender Philips Avance Collection HR3756 / 00

Blender próżniowy o dużej prędkości. Usuwa powietrze z miski przed miksowaniem. Koktajle dłużej zachowują świeżość. Uwalnia się więcej składników odżywczych. Technologia mieszania ProBlend 6 3D zapewnia spójne mieszanie. 2 butelki podróżne wykonane z wytrzymałego tritanu. Dzięki technologii próżniowej Philips StayFresh 3 razy więcej witaminy C i 60% więcej przeciwutleniaczy zostaje zachowanych w smoothie nawet 8 godzin po przygotowaniu.

SBU 787

Nowoczesne blendery Sencor są budowane z myślą o zachowaniu jak największej ilości składników odżywczych podczas przygotowywania koktajli. Bardzo silny i szybki mechanizm pozwala na przygotowanie napoju, zanim zostanie niepotrzebnie przegrzany (co prowadzi do utraty niektórych witamin i enzymów). Usunięcie powietrza z miski blendera podczas miksowania zapobiegnie utlenianiu niektórych witamin i enzymów, a także pozwoli zachować głęboki smak mieszanki. SBU 787 posiada siedem głównych programów blendowania: koktajlowy, odżywczy koktajl, aksamitne przeciery, zupy, kod mielenia, mąka / orzechy oraz funkcję kompensatora pulsacji (absorbera). Wystarczy wybrać żądany program i kliknąć przycisk.