Jaką patelnię kupić do domu, aby nadawała się do smażenia, duszenia, smażenia, pieczenia i innych zadań kulinarnych?

Nie ma uniwersalnych modeli, więc w kuchni trzeba mieć kilka funkcjonalnych patelni. Aby zmniejszyć ich liczbę i uczynić gotowanie wygodnym, przestudiuj kryteria wyboru. Musisz wziąć pod uwagę wszystko - materiał produkcji, kształt naczyń, średnicę dna, wysokość boków, rodzaj powłoki nieprzywierającej, producenta i recenzje innych gospodyń domowych.

Aluminium - praktyczność i wszechstronność

Patelnie aluminiowe są najbardziej popularne i praktyczne. Ten segment ma największy wybór zarówno modeli, jak i rodzajów obróbki metali. Przede wszystkim zwyczajowo rozróżnia się naczynia kuchenne odlewane i tłoczone z aluminium zgodnie z metodą produkcji. Odlew natychmiast wlewa się w kształt produktu, a następnie patelnie poddaje się obróbce, polerowaniu, nakładaniu mas ochronnych. Tłoczenie odbywa się z ogromnych arkuszy. Patelnie lane są grubsze i trwalsze, co oznacza, że są praktyczne i trwałe. Im grubsze dno i boki, tym dłużej naczynie się nagrzewa i tym dłużej pozostaje ciepłe.

Aluminium niepowlekane

Patelnie tłoczone są cienkie i niedrogie; natychmiast się nagrzewają, co jest wygodne w przypadku potraw wymagających szybkiego smażenia. Na nich zwykle smaży się jajka, naleśniki, ser, smażone warzywa na zupę i barszcz. Aby uniknąć kłopotów z gotowaniem, najlepiej kupić nieprzywierające patelnie aluminiowe. Powierzchnia bez warstwy ochronnej jest porowata, więc wszystko dosłownie przykleja się do niej. Aby zneutralizować porowatość, przed pierwszym użyciem należy odpowiednio przygotować patelnię.

Żeliwo - ponadczasowa klasyka

Patelnię żeliwną lepiej kupić do potraw wymagających długiego gotowania lub smażenia w wysokich temperaturach. Przy odpowiednim obchodzeniu się i należytej staranności ten materiał jest praktycznie wieczny - nie odkształca się, nie boi się zarysowań i metalowych urządzeń. Można gotować bez tłuszczu lub oleju. Żeliwo jest wrażliwe tylko na wilgoć (patelnia nie powinna być mokra) i kontrast temperatur - nie wolno wlewać zimna do rozgrzanego naczynia. Funkcja - długie ogrzewanie, które nie zawsze jest wygodne do przygotowywania szybkich posiłków. Kolejną wadą jest duża waga. Patelnie żeliwne są dostępne w wersjach niepowlekanych, emaliowanych i nieprzywierających.

Stal - zalety i wady

Patelnie stalowe nagrzewają się natychmiast i stosunkowo szybko schładzają, co jest ważne w przypadku wielu potraw. Stal nierdzewna jest dobra do duszenia i bezpieczna do gotowania potraw o dużej zawartości kwasu, takich jak pomidory. Nie boi się zadrapań i nie potrzebuje silikonowych szpatułek. Słabe strony - bez oleju nie można smażyć na stalowej patelni, niektóre produkty nawet przyklejają się do powierzchni z olejem. Szczególnie ważne jest tutaj grube dno. Lepiej wybrać obudowany, składający się z kilku warstw różnych metali. Ta struktura akumuluje ciepło, co nie tylko przyspiesza gotowanie, ale także pomaga oszczędzać energię.

Ceramika - klasyczna i nowoczesna

Patelnie ceramiczne mają ciepły wygląd i przypominają klasyczną ceramikę. Najczęściej nowoczesne wyroby ceramiczne pokryte są glazurą od wewnątrz. Wygodne jest duszenie mięsa, klopsików, gołąbków w ceramice. To doskonały wybór do zapiekanek, ciast, wszelkiego rodzaju potraw piekarniczych. Jednak na takiej patelni trudno o równomiernie usmażony kotlet.